logo

Dartmouth Medical School Translational Research Complex

Translational Research Center

|   Lebanon NH
Overview: Set on the southern end of the DHMC campus, this new wet and dry research facility creates a new comprehensive research and education center for the Dartmouth Medical School. The new complex is comprised of a 140,000 sf wet research laboratory linked to a 100,000 sf dry research/education program. A large winter garden is introduced between the existing Borwell research laboratories and the new buildings to create a new sense of place for the entire research community. The winter garden is equipped with program elements to foster informal interaction and congregation: café, multi-level terraces with generous seating areas, conference spaces, auditorium, exhibit areas, and gardens running end to end.
The envelope of the new building is comprised of bold, interconnected transparent and solid masses that articulate the primary program elements and allow the atrium side in particular to feel open, welcoming, and interactive. The penthouse and atrium roof structure are formally linked in a continuous slope to create a large embracing shelter, with portions of the penthouse clad in translucent glass to lighten the building’s top and serve as the primary illumination source for the atrium trusses.

Client:
Size:
Cost:
Design:
.
Services:
.
Photos:
Dartmouth-Hitchcock Medical Center
140,000 SF
$85M (estimated)
Chris Iwerks served as Design Principal while with Shepley Bulfinch
Complete architectural services for design phases
Chris Iwerks